یک همراه که احتمالا تجربه اداره یک کسب و کار را داشته و تجربیات خود را از شکست و موفقیتها در اختیار صاحبین استارتاپ قرار میدهد. اکثر شکستها و ناکامیها در اداره استارتاپ به علت جوان بودن صاحبین استارتاپها و کم بودن تجربه آنها برمیگردد؛ بنابراین یک منتور میتواند تحول قابل توجهی در فعالیت این کسب و کارها داشته باشد. حال قصد ما از تولید این بلاگ، اهمیت و اثربخشی منتور در دوره پیششتابدهی را بیان کنیم.
به چه افرادی منتور گفته میشود؟
منتورها ممکن است صاحبین استارتاپ های دیگر باشند و یا افرادی باشند که در اکوسیستم استارتاپ فعال هستند و به قولی چم و خم راه اندازی استارتاپ را میشناسند.
این افراد این توانایی و پتانسیل را در خود میبینند که دانش و تجربه خود را به دیگران هم انتقال دهند و در این مسیر همراه صاحبین استارتاپ باشند.
منتورها به صاحبین استارتاپ کمک میکنند که سریعتر و از راه مناسب به هدف خود برسند. اشتباهات معمول را تکرار نکنند و مدیریت درست را از ابتدای را در پیش بگیرند.
انواع منتورها
منتورها هم انواع متفاوتی دارند و کسب و کارها بسته به شرایط و نیاز خود آنها را انتخاب و شروع به میکنند.
استفاده ار چندین منتور
برخی از صاحبین کسب و کار ترجیح میدهند که با چند منتور و مشاور در ارتباط باشند و این روش هم چندان دور از ذهن نیست اما دقت بیشتری در انتخاب و هماهنگی منتورها لازم است.
منتور تخصصی
این افراد درحوزههای به خصوصی در حال فعالیت هستند و در همان حوزههای تخصصی خدمات منتورشیپ ارائه میدهند.
منتور صنف خاص
این افراد فقط در صنعت و یا صنف خاصی فعالیت میکنند و کسبوکارها با توجه به حوزه فعالیت افراد با آنها همکاری میکنند.
منتور سازمانی
این افراد با صفر تا صد یک سازمان آشنایی دارند و بیشتر به صورت مشاوران کسبوکار فعالیت میکنند و برای تک تک کارمندان وقت میگدارند و به حل مشکلات احتمالی میپردازند.
مفهومهایی که منتورینگ نزدیک هستند
با مفهوم منتور آشنا شدیم حال بهتر است چند مفهوم دیگر که ممکن است با منتور اشتباه گرفته شود را شرح خواهیم داد. عباراتی از قبیل؛ مربی، تسهیلگر و مشاور.
مربی
مربی ها راهنما نیستند بلکه همیشه آماده تعلیم هستند و این موضوع را وظیفه خود میدانند. فرایندی رسمی محسوب میشود و هدف به نوعی توسعه فردی در تیم میباشد.
این افراد بخش زیادی از زمان خود را صرف آموزش افراد تیم میکنند و به صورت قابل توجهی در کنار تیم هستند.
تسهیلگر
همانطور که از اسمشان پیداست کارشان آسانتر کردن شرایط کسبوکار است.تسهیلگر یک راهنمای کامل برای عبور از موانع سخت یک استارتاپ است.
فرقی نمیکند که موضوع اعضای تیم باشد یا رایزنی برای خود تیم استارتاپی. تسهیلگر همهچیز را آسانتر میکند.
مشاور
مشاورها تشابه زیادی به مربیها دارند با این تفاوت که وظیفه آنها مربیگری نه، بلکه مشاوره دادن درباره موضوعات خاص است. و البته که حرفشان درباره این موضوعات به خصوص سندیت هم دارد و از جانب تیم قابل قبول است.
ویژگیهای منتور مناسب
پیشتر و در بلاگهای پیشین هاب درباره این موضوع توضیح دادهایم که افراد مناسب، از سرمایهگذار تا افراد تیم ضروری هستند. باید سرمایهگذار شما با حیطه کاری شما آشنا باشد، باید افراد تیم شما تخصص مناسب کسب و کار شما را داشته باشند و حالا که صحبت از منتورینگ شد؛ باید با منتورهای مناسب کسبوکار خود همکاری کنید و از چالش و بحران با این موضوع دوری کنید.
حال تعدادی از ویژگیهای منتورهای خوب و مناسب شما را شرح خواهیم داد.
روابط عمومی
یک منتور مناسب در برقراری ارتباط؛ چه با اعضای تیم، چه با سرمایهگذاران موثر عمل میکند. یکی از مهمترین و کلیدیترین وظایف یک منتور مناسب توانایی ارتباط برقرار کردن با افراد متفاوت و دستیابی به نتیجه مطلوب است.
به روز بودن اطلاعات
اهمیت دارد که منتور در حوزه کسب و کار و تکنولوژی اطلاعات به روزی داشته باشد و بتواند آن را با اعضای تیم در میان بگذارد. این موضوع میتواند بخش مهمی از پیشرفت کسب و کار را رقم بزند.
تجربه
اینکه منتور هم تجربه شکست داشته باشد هم موفقیت، موضوعی است که بینهایت حائز اهمیت است. از شکست در کسب و کار میتوان نکات بسیاری را فهمید و برای تکرار نکردن آنها برنامه ریزی کرد.
صداقت
منتور باید بتواند به راحتی شما و ایدههایتان را به چالش بکشد و در نهایت نظری صادقانه برای روند کار شما بدهد. باید به ایدههایی گه برای شما سودی نخواهد داشت نه بگوید و شما را رو به جلو هدایت کند.
آمادگی ذهنی
کنترل هوش هیجانی و نظرات به جا در هر شرایطی یکی از ویژگیهای کلیدی یک منتور خوب است. قطعا در کسب و کار بالا و پایینهایی وجود دارد، منتور باید بتواند انگیزه افراد تیم را نا حد قابل قبولی بالا نگه دارد و از سستی و شکست تیم جلوگیری کند.
چند نکته درباره منتورها
قدرت منتورها را در موفقیت استارتاپها دست کم نگیرید. اگر کسبوکارهای موفق، عموما با منتورها همراه بودند.
این را فراموش نکنید که بهتر است حوزه فعالیت استارتاپ شما با منتورتان یکی نباشد و حالت رقابتی پیدانکند چرا که در این مرحله ممکن است اطلاعات کمتری از منتور خود کسب کنید.
به منتورها اعتماد کنید. تجربه بیشتر و اداره کسب و کار از نکاتی است که شما را در رسیدن به نتیجه درست و مطلوب یاری میکند.
اغلب مراکز شتابدهی موتورهایی را با بالاترین توانایییها را برای استارتاپهای حاضر در برنامه شتابدهی در نظر میگیرند که هاب بهشتی هم بخشی از این اکوسیستم است. با شرکت در دورههای شتابدهی مجموعه هاب بهشتی هم به توسعه کسب و کار خود برسید هم از تجربیات افراد و منتورهای حاضر در دوره استفاده کنید.